A fost o demonstrație de forță a statului autoritar, care a mobilizat un număr imens de trupe speciale, a oprit transportul în comun și a blocat centrul marilor orașe înaintea protestului.
N-au așteptat să iasă în stradă, ci au mers de la prima oră a dimineții peste ei în case. Le-au spart ușa și au arestat activiști, sindicaliști, artiști și alți oameni care s-au exprimat în public.
Mai întâi a scos capul Siberia, la fel ca săptămâna trecută. Dar de data asta nici frigul extrem nu i-a protejat pe protestatari. Au fost “abia” -42℃ la Iakuțk, iar cei care au apărut în piață au fost târâți în autobuze de poliție.
La Moscova și Sankt Petersburg, protestatarii nu au putut să ajungă în locurile anunțate și s-au împărțit în mai multe coloane, care au fost decimate de polițiști. I-au bătut cu bastoanele, i-au electrocutat și i-au arestat în masă – peste 4000 de oameni în total, mai mult ca săptămâna trecută.
La Kazan au adunat zeci de oameni într-un șanț, i-au pus să-și dea măștile jos și i-au întins pe jos cu fața în zăpadă.
În Vladivostok a fost un moment de euforie când o barcă de poliție cu elice s-a împotmolit pe un lac înghețat, iar protestatarii au făcut hora în jurul ei. Dar nu a durat mult până să vină răzbunarea.
Am văzut protestatari răniți grav, dezbrăcați, inconștienți, târâți în autobuze cu podele alunecoase de la sânge.
Nu au scăpat nici femeile, nici chiar pensionarii. Au fost vânați până în centre comerciale și biserici.
Polițiștii au folosit arme cu electroșocuri inclusiv împotriva jurnaliștilor, clar marcați în veste reflectorizante cu PRESA.
Peste 80 de reporteri au fost arestați, anunță Federația Jurnaliștilor.
Un om și-a dat foc pe stradă la Moscova, conform mai multor filmări. A făcut câțiva pași și s-a prăbușit înainte să fie stins cu zăpadă și dus la spital, inconștient, cu arsuri pe 60% din corp.
Au fost demonstrații de solidaritate la Londra, Berlin, Sidney, Barcelona, Tokyo, München, Helsinki, Lyon, Tbilisi, Ottawa și alte orașe. Dar entuziasmul internațional a pălit în fața atrocităților din Rusia.
Este o zi neagră.

Lasă un răspuns